Projecte
Tercer de Primària
ECOSISTEMES
Relació de COOPERACIÓ
Què és la relació de COOPERACIÓ
La relació de COOPERACIÓ apareix quan els éssers vius col·laboren, s'ajuden i tots els organismes n'ixen beneficiats. Les relacions més conegudes són les societats animals. Molts mamífers i aus formen societats i es reuneixen en grup per a caçar de manera més eficaç o per a defensar-se, alguns moren, però la majoria dels animals poden fugir i sobreviure gràcies al treball en equip.
Clica si vols veure la relació de cooperació
que existeix entre els monos
Anemone, ermità i peix pallasso
Un exemple de cooperació és la relació que hi ha entre l'anemone de mar, que és un animal que viu fix a les roques, i l'ermità, un tipus de carranc.
L'ermità fa possible que l'anemone es desplace i aquesta el protegeix dels depredadors perquè els seus tentacles són verinosos.
També és la mateixa relació la que s'estableix entre el peix pallasso i l'anemone. Mentre que l'anemone el protegeix, el peix s'alimenta dels paràsits que té l'anemone.
Les abelles i formigues
Alguns insectes, com les abelles i les formigues formen societats complexes, en les quals cada membre compleix una tasca diferent.
bandada de zebres i banc de peixos
En el cas de les bandades de zebres i els bancs de peixos, existeix una relació de cooperació, ja que es desplacen en grup per protegir-se dels seus depredadors.
Però en les bandades de zebres existeix una relació de cooperació i de competència, perquè s'ajuden per a no ser caçats, però competeixen per obtenir el millor aliment.